A mai küllemi bírálatban előtérben áll az egészség, az örökletes hibáktól, terheltségektől való mentesség és a hasznosítási iránynak megfelelő küllem. Mindezek mellett rendkívül fontos, hogy a kívánatos teljesítmény eléréséhez a legmegfelelőbb testformákat is rögzítsük. Ahol pl. a hústermelés döntő tulajdonság, ott gyakorlati állattenyésztési jelentősége miatt a vágott test bírálata is része a küllemi bírálatnak. A küllemi bírálatot csak gyakorlással lehet megtanulni és alkalmazni, ehhez azonban nélkülözhetetlen az elméleti alapok elsajátítása, a speciális összefüggések és a részinformációk ismerete. Az alapismereteket tartalmazó fejezetek a gazdasági állatok fejlődéstörténetével, genetikájával, anatómiájával, a háziállatok színeivel, a küllemi bírálat céljával, végrehajtásával foglalkoznak. Ezek után részletes leírás következik a ló, a szarvasmarha, a juh, a kecske, a sertés, a nyúl és a baromfik közül a tyúk küllemi bírálatáról. 306 oldal, kötve 116 színes képpel 163 fekete-fehér rajzzal.