A könyv rövid bevezető után az élőlények nitrogénszükségletével, a fehérjék és az aminósavak felépítésével, tulajdonságaival foglalkozik. A következő fejezetben az élelmiszerek és a takarmányok nitrogéntartalmú anyagainak meghatározására használt kémiai módszereket ismerteti. Ezután a takarmányfehérjék hasznosulásával foglalkozik, majd az élelmiszer- és takarmányfehérjék minősítésére alkalmas vizsgálatok kerülnek sorra: kémiai, enzimes, mikrobiológiai és biológiai módszerek. Ezt követően az élelmiszerek és takarmányfehérjék károsodását, és az antinutritív anyagokat tárgyalja. Az élelmiszer- és takarmányfehérjék komplex minősítésének ismertetése után részletesen foglalkozik a fehérjék bendőbeli lebonthatóságának vizsgálatával, a fehérjék emészthetőségének és takarmányozási értékének megállapításával. A könyv utolsó fejezete a sertés- és baromfi- takarmányokban található fehérjék minőségének meghatározására alkalmas in vivo és in vitro módszereket mutatja be, és a takarmányok hasznosítható aminósav-tartalmának meghatározására alkalmas módszereket. 451 oldal, kötve, 259 ábrával.