A könyv 100 évvel ezelőtt talán a Népszerű fajtaismeret címet kapta volna. A kötet ugyanis amellett, hogy tudományos-ismeretterjesztő szándékkal készült, a hétköznapi praktikákat sem mellőzi (receptek). A szerzők a gyakorló szakembereket éppúgy megszólítják, mint a gyümölcsöt kedvelő, jó ízeket szerető olvasókat.
A kötet nagy erénye a nyelvi gazdagság, az olvasmányos stílus és az, hogy egy-egy oldalon évszázadok gyümölcskertészete, népi gyógyászati, néprajzi ismerete tárul fel. A fajleírásokat színesítő vagy inkább teljessé tevő versek, ill. a könyv végén szereplő, gyümölcsökkel kapcsolatos szólások, közmondások azt példázzák, hogy gyümölcs nem egyszerűen termék vagy élelem, hanem ihlető, testet-lelket felüdítő ajándék.
A fajtaleírások, különösen a régi fajták esetében, érdekesek, ötletesek, amellett, hogy lényegre törők. Igazi gasztronómiai kalandozást kínálnak a receptek, olvasva is jó ízűek. Testépítőknek, fogyókúrázóknak pedig a gyümölcsfajok beltartalmi értékei c. táblázatok nyújtanak praktikus információkat.